stage de créole
Dernière activité 29 Juillet 2014 par Tchix
37532 Vues
483 réponses
Abonnez-vous a cette discussion
Nouvelle discussion
i fo mi sava mai mi compte dessi ou blandine et batisme pou raconte amoin in zistoir la arrive azot .... ma rire in pe et en même tan si nana domoun i arrive trap la chaise , fé assise azot et donne azot in ti café en attendan mi revien!!
mé soman lav bien lo bann tasse café (défoi nana grancola dann placar!! )
et moin la fé ossi in ti gato patate ... donne azot in boutt !! enfin fé comme chez zot!! mais oubli pa ou lé ché moin!!!
mi piouk a zot dessu la jou (bien entendu pa dessu la bec=la bouche)
au fait tous les mots que vous allez voir dans ce cours ne seront pas tous utilisés par tous les réunionnais! alors b=ne soyez pas surpris si quand vous dites "la bec " qu'on vous regarde avec des gros yeux on dit aussi la bouche.
le créole d'aujourd'hui est très francisé!!
gard la page 8 i fé rire l(la guél =vulgaire)!!!
mi donn aou le lien:http://www.youtube.com/watch?v=BlHJvfBEOJo
Le séga lé bonnnnn donne a moin envie prendre l'avion aster. Zot musique lé bien mi aime boukou.
Christ, intéresse a moin, koi ou mets dan out gato patate? mi lé un gros goulaf :p (ot ti café lé bon? néna ankor la culture du café?)
Mi domande a moin, ou abit a St Pierre, out kréole lé plus difficile que li du nord non?
Oui, certes, les gens creolophone se comprennent je pense mais pour les non-nées-créolophone s'est bien plus dur, c'est sur, mais je comprends pas mal si je vous lis...
enfin toutes les langues créoles ont leur racine dans le francais...
man ka kompran anlo lapawol w ... afin ca reste à être prouvé ;-)
christ974 a écrit:gard la page 8 i fé rire l(la guél =vulgaire)!!!
Li done a moin envi dansé mai mi gagn pa, moin lé nul, moin nana pa le rythm
Batisme a écrit:Le ou lo séga lé bon
nnnni donne a moin envie d'prendrel'avion aster. Zot musique lé bien mi aime boukou.
Christ, intéresse a moin, ( :oamoin i interesse aou!!) ( non sé mon gato !!!) koi ou mettsdan out gato patate? mi lé un gros goulaf :p (=gourmand) (out ti café lé bon? néna ankor la culture du café?)
Mi domande a moin, ou abitaSt Pierre, out kréole lé plus difficile queli dusat le nord non?
sat ou la écouté sé in vieu séga chanté par luc donat! toutt réunionnais i koné ce chanson là!! Mi pense ke sans tro tardé ou débarque la run!!! i manque aou juste out billet!!
néna aussi le maloya et sa lé classé au Patrimoine culturel immatériel de l'humanité de l'UNESCO depuis le 1er octobre 2009.
pou lo café nou nana le café bourbon pointu et le bourbon rond!!! lo pointu sé in café ke nana in taux de caféine le plus bas au monde!! sé donc in café tres cher akoz son rareté et akoz li lé exceptionnel!!moin nana la chance coté moin nana in jardin i appel "domaine du café grillé" et ou peu déguss tout qualité café i compris le bourbon pointu!!
si zot i tap "Domaine du café grillé "zot va trouvé!!
mon créole lé in peu forcé in peu accentué mais lé sur ke pa toutt domoun i koz comme sa!!! pou di azot la vérité in bon peu créole va préfère koz français même si sé in français macotte=in mauvais français!
pou la recette ma dire aou sa in not jour!!
anea1220 a écrit:Oui, certes, les gens creolophone se comprennent je pense mais pour les non-nées-créolophone s'est bien plus dur, c'est sur, mais je comprends pas mal si je vous lis...
enfin toutes les langues créoles ont leur racine dans le francais...
man ka kompran anlo lapawol w ... afin ca reste à être prouvé ;-)
man ka kompran anlo lapawol = je comprends en gros ( ce serait ma traduction!!)c'est juste?
Blandine974 a écrit:christ974 a écrit:gard la page 8 i fé rire l(la guél =vulgaire)!!!
Li done a moin envi d'dansé mai mi gagn pa, moin lé nul, moinnana pana poin le rythm
inquiet pu si ou vien ma amontt aou commen i i danse!!
Je sais que batisme met la barre haut mais si vous ne comprenez pas quelque chose demandez moi !!! hésite pas surtout!!
christ974
christ974 a écrit:inquiet pu si ou vien ma amontt aou commen i i danse!!
Mi trépigne
Sa donne envie a moin, mi aime boukou le café. Mi va visiter le domaine du café grillé kan mi va alé la Run.
Koi ou gagn fé découvrir a nou com groupe de misic ankor?
Blandine974 a écrit:christ974 a écrit:inquiet pu si ou vien ma amontt aou commen i i danse!!
Mi trépigne
=moin lé préssé arrivé!!!
mé sa i danse à deu!! oublie pas amène out messieu!!!ou rappel sat i chaufe aou le soir!!
in not chanson lamour po ou (enfin pou sat i ve!!! )http://www.mi-aime-a-ou.com/chanson_ah_nenere.php
in chanson traditionnelle chanté par le plus ancien chanteur la reynion!!
boire la mandoze =boire in rhum
Batisme a écrit:Sa i donne amoin envie
a moin, mi aime boukou le café. Mi va visiter le domaine du café grillé kan mi va alé la Run.
Koi ou gagn fé découvrir a nou com groupe de misic ankor?
ou peu écoute le groupe ZISKAKAN dessu deezer (ou bien bien név heur si ou ve )(mi koné i vol pa haut!!! ) (comment vous dites quand une blague est nulle!!!)c'est pareil non!!moin nana in doute!!
christelle
Blandine974 a écrit:Oh, lé pa Baptiste, mai lé Batisme, pardone a moin...
pou ou lé plu facil écrir ou lire kréol, pou moin lé plu facil koz a li.
sa lé pas grave, apèl a moin Baptiste en vrai!
batisme ou la bache blandine!! bacher qq'= ignorer qq'
donc ou appel batiste alors!
anea1220 a écrit:Bonjour,
je n'arriverais à la Réunion qu'en octobre mais ce cours m'interesse. J'habitais avant à la martinique et j'y ai appris pas mal de créole...
Au plaisir alors de decouvrir les differences,
Andrea
mi voudrai savoir combien d'temps ou la viv laba? et aussi koi ou la trouvé comme différence? eske lété difficile pou apprend le créol antillais?
moin la perd troi zélév... i fo mi sava la gendarmri!! ben oussa banna la passé? somanké (peut-être) banna la pou joué lo cachiette!
hippocampe!!
jean-luc!!!
tchix!!!!
té oussa zot i lé!!! vien azot!!
christelle
Bonzhour, christ,
mi nana du mal, lé dificil pou mi, zot lé tro for, sa va tro vit pou moin !
mi travay bocou déssi mon zordi pou mon "loisir" : foto ek mi nana pa bocou dé tem pou le rest ...
dé pus moin lé pa tro gayar, mi sava dormi to ...
soman lé assé gayar po in ti reso !
Hippocampe33 a écrit:Bonzhour, christ,
mi nana du mal, lé dificil poumimoin, zot lé tro for, sa va tro vit pou moin !
mi travay bocou déssi monzlordi pou mon "loisir" : fotoeket [s]mi nanapa[/s] moin na poin bocoudéd' tem pou le rest ...
En plus moin lé pa tro gayar, mi sava dormi to ...
mi compren ....lé vrai ke banna blandine avec (ek) baptiste lé gabié en créole!!
ou fé foto?ou lé in fotograph alors?
kossa ou nana?na in mové grip i pass en ce momen!!!eske ou la pren la tisane?
christelle
christ974 a écrit:mé sa i danse à deu!! oublie pas amène out messieu!!!ou rappel sat i chaufe aou le soir!!
in not chanson lamour po ou (enfin pou sat i ve!!! )http://www.mi-aime-a-ou.com/chanson_ah_nenere.php
in chanson traditionnelle chanté par le plus ancien chanteur la reynion!!
boire la mandoze =boire in rhum
Inquiète pa a ou, mi sa venir ek mon couverture Christ Mai li danse mal, li danse trè mal Aïe aïe aïe
In chanson sat mi aime bokou http://www.mi-aime-a-ou.com/chanson_pet … _aimee.php
christ974 a écrit:batisme ou la bache blandine!! bacher qq'= ignorer qq'
Non, moin la pa bache ali, moin la trompé seulmen
Batisme a écrit:Sa donne envie a moin, mi aime boukou le café. Mi va visiter le domaine du café grillé kan mi va alé la Run.
Batisme, ou na pas cor gouté café vanille ?
Hippo, Christ, ou aime ali ?
Moin, mi aime bokou
vMi na pas tout kompri lété pas moin ki té bache aou Blandine?
christ974 a écrit:Hippocampe33 a écrit:Bonzhour, christ,
mi nana du mal, lé dificil poumimoin, zot lé tro for, sa va tro vit pou moin !
mi travay bocou déssi monzlordi pou mon "loisir" : fotoeket [s]mi nanapa[/s] moin na poin bocoudéd' tem pou le rest ...
En plus moin lé pa tro gayar, mi sava dormi to ...
mi compren ....lé vrai ke banna blandine avec (ek) baptiste lé gabié en créole!!
ou fé foto?ou lé in fotograph alors?
kossa ou nana?na in mové grip i pass en ce momen!!!eske ou la pren la tisane?
christelle
Sa intéress a moin, Hippocampe33, ou na un blog ek out fotos?
Blandine974 a écrit:Batisme a écrit:Sa donne envie a moin, mi aime boukou le café. Mi va visiter le domaine du café grillé kan mi va alé la Run.
Moin, mi aime bokou
Moin la déjà gouté café vanille mais sa lété pas café tout préparé, mi aime les zexpériences culinaires, mi teste tout ek tout
Blandine974 a écrit:christ974 a écrit:batisme ou la bache blandine!! bacher qq'= ignorer qq'
Non, moin la pa bache ali, moin la trompé seulmen
en fait blandine sé pa ou ke la bache batisme!!!!!
sé batisme ke la bache aou akoz li la répond aou: ou la demand ali in nafer mé li la pa répond donc comme li la pa répond aou li la bache aou !!! sé sa ke mi voulé dire!!eske ou la compris?
christelle
Zhordi, moin la mange ek bann zami. zot koné pas zot (??,) moin lé konten zot lé vini !
Blandine974 a écrit:Batisme a écrit:Sa i donne amoin envie
a moin, mi aime boukou le café. Mi va visiter le domaine du café grillé kan mi va alé la Run.
Batisme, ounapas corla pencor gouté café vanille ?
Hippo, Christ, ou aime (ou bien iaim)alisa?
Moin, mi aime bokou
en fait mi iaim mon café nature... mi mett la vanille dann gato , dann dessert,...
christelle
Moin la manzhé in zassiet laviann koshon ek ri é grain.
moin la bu divin, somanin pé akoz mi condui loto
merci de la correction !
Batisme a écrit:
vMi namoin la pas tout kompri lété pas moinkike té bache aou Blandine?
.............
Sa i intéress a moin, Hippocampe33, ou na un blog ek out fotos?Blandine974 a écrit:Batisme a écrit:Sa donne envie a moin, mi aime boukou le café. Mi va visiter le domaine du café grillé kan mi va alé la Run.
Moin, mi aime bokou
Moin la déjà gouté café vanille mais sa lété pas café tout préparé, mi aime les zexpériences culinaires, mi teste tout ek tout
aou!!! ou lé plito intéressant comme bonomm !! ou iaim la cuisine, ou fé la cuisine.... moin lé sur out mangé i doit ête bon!! on dirait ke ou nana in bon front en plus!!
christelle
mi aim pa fer la cuisine, soman mi aim bien manzhé !
mi aim MON kfé chacun (??) zot gout (?)
Hippocampe33 a écrit:Zhordi (ou bien jordu), moin la mange ek mon bann zami. zot koné pas zot (??,( tu voulais dire quoi: vous ne les connaissez pas , est-ce que vous les connaissez? ou bien vous les conaissez!!) moin lé konten zot lé
vini=mauricien( nous on va dire vnu en prononçant le v)!
ou na la chance !! fo dire ke moin aussi moin la mange avec 3 copines ce midi!! ah mai moin lé bête ou lété avec moin!!
mi di aou merci !! moin la passe in bon moment et moin té content fé zot connaissance!!
Hippocampe33 a écrit:Moin la manzhé (ou mangé) in zassiet laviann koshon ek ri é grain .
moin la bu d'vin, soman in pé akoz mi condui loto!
merci de la correction !
bravo!! na poind (on prononce le d) faute du tou.... bon rien kinn!!
christ
zot koné pas zot = elle ne se connaissaient pas etre elles
STOP, Pause repas.
christ974 a écrit:Hippocampe33 a écrit:Zhordi (ou bien jordu), moin la mange ek mon bann zami. zot koné pas zot (??,( tu voulais dire quoi: vous ne les connaissez pas , est-ce que vous les connaissez? ou bien vous les conaissez!!) moin lé konten zot lé
ou na la chance !! fo dire ke moin aussi moin la mange avec 3 copines ce midi!! ah mai moin lé bête ou lété avec moin!!
mi di aou merci !! moin la passe in bon moment et moin té content fé zot connaissance!!
Lé bon sa !!! Lété premer foi zot i rencontr !!!
Hippo la kozé kréol ti pé mi esper !!!
Blandine974 a écrit:christ974 a écrit:Hippocampe33 a écrit:Zhordi (ou bien jordu), moin la mange ek mon bann zami. zot koné pas zot (??,( tu voulais dire quoi: vous ne les connaissez pas , est-ce que vous les connaissez? ou bien vous les conaissez!!) moin lé konten zot lé
Lé bon sa !!! Lété premer foi zot i rencontr !!!
Hippo la koz kréol in ti pé mi esper !!!
bin non la pa kosé!!
Lé bien rencontre a zot. Sa lé moins facile koz en vré... Lé peut être plus facile ek dot zélèves.
Hippocampe33 a écrit:Zhordi, moin la mange ek bann zami. zot koné pas zot (??,) moin lé konten zot lé vini !
dans ce cas si elles ne se connaissaient pas alors " zot té koné pas zot"
ben kréol, lé poin ficil pou moué,
zordhi, moin la retrouv lo31 dann bann zamis !
moin la fé in pic nic bor la mer !
Batisme a écrit:Lé bien rencontre a zot. Sa lé moins facile koz en vré... Lé peut être plus facile ek dot zélèves.
moin lé dakor avek ou !!derrièr lordinatèr toutt lé pli facile!! mé de toutt façon lété pa le mommen pou nou koz créole...lavé deu zot moun et nou lété pliss curieu de savoir kossa intel i fé , kossa li pense tel zafer.... enfin toussala koi!!!
pourtan mi abit bien st-pierre mé grace hippo moin la découv in lendroi plito gayar ... moin navé limpression ke moin lété en vacance, ke la fé sentir in pe comme si moin lété pa dann mon péi... sépa si sé parce ke moin lété avec zoreil , sépa si sé parce ke le restauran lavé la vue dessu la mer... sépa mé lavé in gout de vacances!!!!
lété in pe bizarre!! moin té bien conten de konnetr azot!!
.lavé deu zot moun = ??
Articles pour préparer votre expatriation à La Réunion
- Ouvrir un compte en banque à La Réunion
Ouvrir un compte bancaire si vous décidez de résider à La Réunion est ...
- Travailler à La Réunion
Votre déménagement ou expatriation à La Réunion rime avec travailler ? Expat.com vous ...
- Visas pour La Réunion
L'île de La Réunion est un DROM ou Département et Région (français) ...
- Se loger à La Réunion
La question du logement fait partie des priorités qu'il s'agisse d'un changement de ...
- Formalités d'entrée à La Réunion
Voici les formalités pour voyager et passer la frontière une fois arrivé à ...
- Les impôts à La Réunion
Quelle fiscalité pour les métropolitains et étrangers qui chosissent de s'installer ...
- Téléphone et Internet à La Réunion
C'est un dilemme à chaque expatriation… Garder son abonnement téléphonique dans son ...
- Étudier à La Réunion
Pourquoi ne pas joindre l'utile à l'agréable en allant étudier à La ...